Wat is speltherapie?

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen van ca. 3 tot en met 12 jaar. Het is een individuele en tijdelijke vorm van hulp, ontwikkeld voor kinderen die door sociale en/of emotionele problemen of traumatische ervaringen zijn vastgelopen. Als de ontwikkeling stagneert, is dit vaak terug te zien in het gedrag en het spel van het kind. Spelen wordt bij speltherapie gebruikt als middel om een kind te helpen bij het verwerken van deze problemen.

De speltherapie vindt plaats in de spelkamer. Hier zijn verschillende soorten spelmaterialen aanwezig. Tijdens de speltherapie krijgt het kind de ruimte om problemen via spel uit te drukken. Het kind beslist zelf waar het mee gaat spelen. Voor kinderen is spelen de meest natuurlijke manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. Spel is de taal van het kind. Praten over problemen kan voor kinderen vaak te moeilijk of te bedreigend zijn. Door spel kan het kind zich ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen uiten, ervaringen verwerken en experimenteren met allerlei vormen van gedrag.

De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van het kind, leert de ‘speeltaal’ begrijpen en ondersteunt bij het uiten en verwerken van de problemen. De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om nieuwe inzichten te krijgen in zichzelf en de situatie. Dit doet de speltherapeut door het kind te volgen en te observeren in zijn spel, onder woorden te brengen wat er gebeurt en/of door mee te spelen. Speltherapie zorgt ervoor dat ieder kind op eigen kracht weer verder kan.